Információs pont

A Józan Babák Egyesület 2019. évben a II. János Pál pápa téren tart nyitva játszótéri szolgáltatásokat, ahol egyúttal szociális információs szolgáltatásokat is nyújt.

Nyitva:
  • MÁJUS 31-éig: kedd, szerda, csütörtök, péntek: 16-19 óra, szombat, vasárnap: 15-19 óra;
  • JÚNIUS, JÚLIUS, AUGUSZTUS hónapokban: hétfő kivételével, minden nap: 15-19 óra;
  • SZEPTEMBER 1-jétől: kedd, szerda, csütörtök, péntek: 16-19 óra, szombat, vasárnap: 15-19 óra.


***

Nyitvatartás:
  • szerda, csütörtök, péntek, szombat: 12.30-17.30 óra.

Az információs pont helye:
  • Kálvária tér (a 9-es busz megállója mellett).


***


A jozsefvaros.hu cikke az információ pontról:

Népszerű az Infopont a Kálvária téren

2014. november 26. szerda
A megújult Kálvária teret szeptember végétől vehették birtokba a józsefvárosiak. Megszépült a játszótér, az egész park, két kutyafuttató is létrejött, megnyílt a Turay Ida Színház, valamint a kerületben elsőként Infopont is működik a téren. A játszótéri kis épület mellett elsősorban gyermekprogramokkal várják a családokat, míg a tér északi részén lévő épületben kulturális, szociális, egészségügyi, addiktológiai információkkal segítik a lakosokat. És úgy tűnik, mindezekre nagy igény és szükség is van.
Jó időben rendszeres a gyerekzsivaj a Kálvária téri játszótéren: gyerekprogramok, kézműves-foglalkozások, olykor minikoncertek is várják az épített játékok mellett a gyerekeket, családokat. (Rossz idő esetén a Baross utca 118. szám alatti épületben tartják meg a programokat.) A közeli Napsugár Óvodával szoros az együttműködés, hetente többször kijönnek a csoportok, és napközben itt tartanak foglalkozásokat. A játszótéri programok szervezésére, illetve az Infopont működtetésére a józsefvárosi önkormányzat írt ki pályázatot, amelyet a közelben működő Magyar Emberi Jogvédő Központ Alapítvány és a Józan Babák Egyesület közösen nyert el.
 
„Azon túl, hogy sok gyermek tartalmasan töltheti itt az időt, a szakembereknek lehetősége nyílik a téren arra, hogy szociális, egészségügyi, addiktológiai, jogi problémákat is megbeszéljenek a családokkal” – meséli tapasztalatait Oberth József, a húsz éve a Józsefvárosban működő alapítvány kuratóriumi elnöke. Mint a szakember elmondta, a gyermekeken keresztül sok olyan szülőt is elérnek, akik maguktól nem fordulnának segítségért. „Ez bizalmi kérdés. Ahol a gyermek szeret lenni, ott a szülő is szívesen van. Nagyon sok egyedülálló anyával találkozunk a játszótéren és az Infopontnál, akik sokkal könnyebben megnyílnak, és mondják el problémáikat.”
Kallódó gyerekeket, problémákkal küszködő szülőket, az utca problémáit a közterületen, és nem egy irodában lehet megtalálni. „A játszótéren például találkoztunk olyan ötéves gyermekkel napközben, aki nem járt óvodába. Azóta segítettünk a családjának megfelelő intézményt találni.” És az ilyen hírek gyorsan terjednek. Itt mindenki valakinek a valakije.
 
A Kálvária tér másik végében működik az Infopont, ahol munkanapokon 14­–18 óra között többek közt változatos kulturális információkra lehet lelni. Rendszeresen megtalálható itt például – a szintén a téren állandó otthonra lelt – Turay Ida Színház műsora, de számtalan más esemény, szervezet, alapítvány szórólapja is. Az ingyenes lapok – többek között a Józsefváros újság is –, programajánlók mellett egyéb olvasnivalót is találhatnak a kíváncsiak.
Az Infoponton korábbi tudományos, kulturális, információban gazdag folyóiratokat is kihelyeztek, amelyek nagyon gyorsan elfogytak. „Kiraktuk az Addiktológia című folyóirat megmaradt néhány számát is: mind egy szálig elfogytak. Most újabbakat kezdünk kiosztani. Egy idősebb néni is vitt belőle, elmondta, hogy kiskamasz unokájának adja, aki már sokat jár bulizni” – mondja Oberth József. Sokan vennének vonaljegyet, újságot vagy éppen csak egy csésze kávét is, de erre egyelőre nincs lehetőség.
„Az itt megforduló embereknek szüksége van arra, hogy legyen egy olyan tér, ahol egy kicsit le lehet ülni, megpihenni, eszmét cserélni, nyugodt körülmények között esetleg egyes szociális dolgokban segítséget kérni. Vagy csak beszélgetni a kerületet érintő dolgokról, a felújításokról, biztonsági kérdésekről.”
A teret szeptember végén adták át, és a park őrzése, a térfigyelő kamerák, a fokozott rendőri jelenlét mellett talán a programoknak, az Infopontnak, a szakemberek jelenlétének is köszönhető, hogy nem azzal foglalkozik a fiatalok és az idelátogatók egy része, hogy mit, hogyan tudnának tönkretenni. Mint Oberth József mondja: különösebb problémával, balhéval nem találkoztak az elmúlt hónapokban. A tér megtelt tartalommal, programokkal. Az emberek pedig örülnek a megújulásnak, a használható köztérnek: ezért jobban is vigyáznak rá.
***

A Kálvária téri információs pont épülete (terv)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése